torsdag den 17. maj 2012

The boy in the striped pyjamas - Bog og film

Jeg har for nylig læst "The boy in the striped pyjamas" og har til aften set den tilsvarende film.

Resume (ingen spoilers):
Brunos far er kommandant under Hitler i anden verdenskrig, og i den forbindelse skal Bruna og hans familie flytte, da faren udstationeres til en koncentrationslejr. I mangel på noget at tage sig til går Bruno på opdagelse på det nye sted, og finder et langt hegn, hvor der bor en masse mennesker i pyjamas inde bagved. Ved hegnet møder Bruno drengen Schmuel, som han bliver venner med.

Indholdet er langt mere detaljeret og komplekst end jeg her giver udtryk for, men jeg vil ikke ødelægge oplevelsen.

Kan jeg anbefale historien? Ja det kan jeg helt klart. Historien er ikke ny, vi ved alle hvad der skete under 2. verdenskrig. Det nye er den uskyldige barnlighed den præsenteres med, især i bogen. I bund og grund handler det om det grusomste man kan forestille sig, set gennem et barns øjne, i den uskyldige tillid til verden, som det medfører.

Forskellen på bog og film. Bogen opererer udelukkende med Brunos "point of view", og det giver en renhed som filmen mangler. Det betyder også at alt det, vi godt ved rent historisk, er meget eksplicit. Uden historisk viden ville vi have svært ved at følge med. Men det er en vigtig del af bogen, og den del jeg uden tvivl savner mest i filmen. Filmen har på den anden side en række synsvinkler. Vi får en del viden, som ville være uden for Brunos forståelsesramme. Viden som vi allerede har. Filmen er forklarende og søger at vise forskellen mellem godt og ondt, og i den proces taber den en stor del af skønheden fra bogen. Der er action og voksentemaer og meget andet, og det betyder at filmen er en fuldstændig anden oplevelse end bogen.

Anbefaling: Læs bogen. Og nyd den i dens renhed og absurde skønhed. Se filmen hvis du ikke kan lade være, men gør dig selv en tjeneste og se den efter du har læst bogen. Hvis du kan styre nysgerrigheden og lade være med at se filmen, så går du ikke glip af noget. Filmen har ikke fordele frem for bogen. Men uanset, så bør bogen i hvert fald læses :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar