fredag den 1. maj 2015

Hveder




Jeg viger lige bort fra ugens tema i dette indlæg. I dag er det Store Bededag, og traditionen tro, så spiste vi hveder i aftes. Tanken var, at dette indlæg skulle have været på bloggen i onsdag, men i hverdagens travlhed gik det ikke helt sådan. Hvis I andre heller ikke nåede hvederne (eller kun nåede supermarkedsversionen), så kan det nås endnu - de smager også fantastisk til en weekendmorgenmad.

Hveder er, som så meget andet traditionsbestemt bagværk, lidt af et familieanliggende. Nogle vil have bollerne søde, nogle lidt mere salte, nogle vil have bunkevis af kardemomme i osv. Jeg er helt klar tilhænger af kardemommen og i denne opskrift er der også lidt citronskal, som giver et dejligt frisk pust. 





Hveder, 12 stk


Ingredienser:

100 g. smør
25 g. gær
1½ dl. mælk
1½ dl. vand
1 tsk. fintrevet citronskal
2 spsk. sukker
1 tsk. salt
2 tsk. stødt kardemomme
ca. 500 g. mel

Fremgangsmåde:

1. Smelt smørret og lad det køle lidt af.

2. Rør gæren ud i ½ dl. vand. Hæld resten af vandet og mælken i smørret og rør det i gærblandingen.

3. Tilsæt citronskal, sukker, salt og kardemomme. Tilsæt melet lidt efter lidt og ælt dejen glat og smidig.

4. Del dejen i 12 stykker og rul til boller. Læg dem med 1 cm mellemrum i et metalfad til ovnen ca. størrelse 20x25 cm. beklædt med bagepapir.

5. Dæk hvederne med et viskestykke og lad dem hæve lunt 1-2 timer. 

6. Bag hvederne ca. 15 min ved 200 grader og lad dem køle af på en rist. Server med smør. 






Ingen kommentarer:

Send en kommentar