mandag den 28. maj 2012

Indisk Curry Masala med Oksekød


Hvis der er noget jeg seriøst elsker, lige så meget i varmen som i vinterkulden, så er det en god, stærk indisk curry. Jeg har forsøgt mig med forskellige opskrifter, men dette er første gang hvor det rent faktisk smager som det jeg har fået indiske restauranter, og jeg vælger at kalde autentisk. Smagen er fyldig og varm på en måde, så styrken i krydderierne fremhæves uden at brænde. Ok, det med at brænde kommer nok også lidt an på, hvor spicy man er vandt til at spise.

Denne curry er lavet med oksekød, men kødet kan uden problemer udskiftes med kylling, svinekød, lam og sikkert mange andre typer. Saucen er spicy. Jeg vurderer styrken at være som de retter restauranterne vurderer som "medium". Det er altså ikke en børnevenlig eller bedsteforældrevenlig ret, men til gengæld et fantastisk gæstemåltid for gæster der kan lide at spise indisk. Retten er forbløffende let at lave, og når man har fået de rette krydderier købt, så skal der faktisk heller ikke mange ingredienser til.

Opskriften er inspireret af The Hairy Bikers, og jeg har egentlig ikke ændret meget i den, ud over at nedsætte mængden af olie til 1/3 af det anviste. Retten er dermed også noget mere fedtfattig, omend den nok ikke helt går under definitionen sund. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den.Indisk Curry Masala med Oksekød til 2-3 personer


Ingredienser:

40 ml. olie
400 g. oksekød i tern (til gullash)
2 fed hvidløg

1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. gurkemeje
1 tsk. sort peber (gerne friskkværnet)
1 tsk. stødt chili
½ tsk. stødt ingefær
3 nelliker
3 kardemommekapsler (indholdet, smid selve kapslen ud)
½ tsk. stødt kanel

200 g. tomatpassata
125 ml. yoghurt naturel 3,5 %
1 spsk. eddike
2 tsk. salt
½ tsk. sukker

Fremgangsmåde:


1. Brun kødet på alle sider i olien og tag det op af gryden.

2. Steg hvidløg og krydderier max 1 minut i olien. De skal ristes, men må ikke brænde på.

3. Læg kødet tilbage i gryden, tilsæt tomatpassata og bring i kog.

4. Tag gryden af varmen og rør yoghurt, eddike, salt og sukker i. Sæt tilbage på varmen, bring i kog og lad retten simre 1½-2 timer.

5. Server med for eksempel kogte basmatiris og/eller naan brød samt salat og/eller raita.

10 kommentarer:

 1. Pragtfuld kombination af krydderier - måtte lige via Google for at forstå tomatpassata -- men 4½ ud af 5 stjerner. Kan anbefale türkisk hvedebröd til - 10 stk. flade brød til 12,- dkr. Læg dem i fryseren og tag 1-2 ud når du skal bruge dem.

  SvarSlet
  Svar

  1. Hej Vagn

   Tak for de fine stjerner :) Retten er også en af mine favoritter. Og det lyder som en god ide med de tyrkiske brød. Det må jeg prøve en dag!

   Angående passata, så er jeg ved at lægge an til et råvareregister, hvor man kan finde info om varer som passata. Man kan i princippet sagtens bruge hakkede tomater i stedet, men jeg kan godt lide den glatte struktur passataen giver :)

   Hilsen Tina

   Slet
 2. Hej!!
  Det lyder rigtig lækkert, vil prøve at teste det i aften , da jeg laver mad til mine forældre.
  Men kan det virkelig passe der skal over en liter yoghurt i retten??

  SvarSlet
 3. Hej

  Nej 125 ml er 1,25 dl. Ellers bliver det nok lige i overkanten :)

  Jeg håber, at det blev godt :)

  SvarSlet
 4. Det er simpelt, og det spiller. Der skal ikke meget til, før man lever sig ind i en autentisk indisk madkones univers af dejlige krydderier og dufte.

  Godt arbejde.

  SvarSlet
 5. Halløj! Jeg har boet ved en indisk familie i London. Moderen der marinerede kødet med krydderierne og lidt olie, og stillede det på køl i nogle timer. Hun kom også friske chilli i retten, så det var en curry der sved på en dansker... ;) Men børnene i familien på 2 og 8 år spiste det uden at blinke...!

  Jeg laver det meget ligesom dig, men fordi min kone ikke er så vild med det stærke, tilsætter jeg mindre chilli, og stiller en chillisovs på bordet til at spice op med for os andre... ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette og Jesper
   Det er da noget af en oplevelse at bo hos en indisk familie. I så fald vil denne nok slet ikke virke stærk. Jeg kan selv finde på at øge styrken i denne version, men det afhænger af, hvem jeg skal servere den for.

   Det er en god ide med ekstra chilisauce på bordet - den vil jeg tage til mig.

   Hilsen
   Tina

   Slet
 6. Super god opskrift! Prøver den i aften

  SvarSlet
 7. Mums! Tak for opskriften!
  www.pinayskattebasse.com

  SvarSlet