fredag den 6. maj 2016

Madplan uge 19 - Årstidens grøntsager

I foråret bugner grøntafdelingen i supermarkedet af lækre, friske varer, og denne madplan er bygget om over disse råvarer. Der vil være asparges, radiser, spidskål, broccoli og lignende.

Mine madplaner indeholder altid mindst 1 dag med fisk og mindst 1 kød-fri dag. Maden har oftest en forberedelsestid på max 30 min plus evt. tid i ovnen/gryden, og jeg noterer, hvis en af dagene kræver længere tid. Indkøbslisten er til de fem hverdagsretter til to personer. Weekendlækkerierne skal indkøbes ved siden af.


Rigtig sommermad, der egner sig superfint til at komme med på terrassen. Det dufter temmelig meget af traditionel dansk mad, uden at det bliver tungt og kedeligt.

Arbejdstid:
45 min










En dejligt sommerlig suppe.

Arbejdstid:
40 min













Denne tærte er lavet med en hjemmelavet fuldkornsbund, og fyldet er sundt, du kan derfor servere tærten med god samvittighed, når der er masser af grøntsager til.

Lav en salat af 1/4 spidskål, som du snitter fint. Bland med 125 g. asparges i 3 cm lange stykker, ½ bdt. grofthakket koriander og 1 avocado i tern. Vend i en dressing af olie, limesaft, salt og peber.

Arbejdstid:
30 min (plus 30 min i ovnen)

Alternativer:
Du kan skifte den hjemmelavede tærtebund ud med en færdig fuldkornstærtebund. Hvis du ikke har en rest creme fraiche i køleskabet kan du bruge yoghurt naturel eller mælk.
Grøntsagerne kan skiftes ud i det uendelige. Brug f.eks. asparges i stedet for porrer.

Ideer:
Du kan skære resten af broccolien i buketter og lægge dem i fryseren. Så kan de sagtens bruges i suppe, tærte og lignende en anden gang.
Timian kan lave videre i vindueskarmen. Husk at vande det godt. Så har du altid frisk timian ved hånden.
Frys resten af den revne ost ned og tø det op næste gang du skal bruge reven ost.




En mættende måltids-salat med asiatiske noter, masser af årstidens grøntsager og lækkert rødt kød.

Arbejdstid:
30 min











En let fredagsmiddag på mindre end 15 minutter. Denne ret er bedst egnet til de voksne, og bør nydes med et glas hvidvin. Børnene kan jo forkæles med byg selv hotdogs.

Arbejdstid:
15 min

Ideer:
Du kan bruge dine salat og purløgsrester til at lave den lækre sommersalat til frokost i weekenden.





Ugens brød eller kage: Gulerodsbollermed Solsikkekerner

Bløde boller, der egner sig godt som morgenmad eller et mellemmåltid. Der er ikke meget fuldkorn over dem, men de smager godt.













Weekend:

Sommersalat - En rigtig sommerlig frokost, som kan nydes i solen på terrassen. Salaten kan sagtens medbringes som madpakke.













Kalvefrikasse - En rigtig dansk klassiker, som det er meget svært at blive træt af. Den smager af sommer, sol og friske, sprøde grøntsager.













Indkøbsliste:

Indkøbslisten indeholder ikke disse basisvarer: Salt, peber, karry, paprika, sukker, olie, æbleeddike

Kød:
200 g. hakket svinekød
200 g. skinkestrimler, gerne røgede
2 oksesteaks
125 g. røget hellefisk

Mejeri:
1 tsk. smør
3 æg
1,5 dl. mælk
1 pose revet ost
1,5 dl. madlavningsfløde (jeg bruger Oma 4 %)

Frost:
150 g. ærter
4 stykker groft brød (f.eks. Vores frokoststykker fra Bilka/Føtex)

Frugt og grønt:
800 g. nye kartofler
3 små bundter asparges (á 250 gram)
3 stor eller 6 mindre gulerødder
1 spidskål
3 store porrer
1 broccoli
1 bdt. radiser
1 rød peberfrugt
1 rød chili
1 løg
1 salathoved
1 stor eller 2 små avocadoer
1 potte persille
1 potte purløg
1 potte timian
1 bdt. koriander
1 lime

Kolonial:
50 g. grahamsmel
Fiskesauce

Basisvarer:
175 g. hvedemel
Citronsaft
2 spsk. Flydende margarine (eller smør)
3 terninger hønsebouillon

Ingen kommentarer:

Send en kommentar