fredag den 15. april 2016

Madplan uge 16 - Fisk

Mange af os har svært ved at få nok i hverdagen, og for mange er det en evig kamp at gøre det interessant. Denne uges madplan indeholder derfor kun retter med fisk. Planen kan sagtens bruges, som den er, da retterne er meget varierede, så det virker ikke, som om man spiser det samme hver dag. 

Jeg har tilføget "Ugens kage/brød" som vil være en del af madplanen fremover. Denne opskrift indgår ligesom weekendretterne ikke i indkøbssedlen. 

Maden har oftest en forberedelsestid på max 30 min plus evt. tid i ovnen/gryden, og jeg noterer, hvis en af dagene kræver længere tid. Indkøbslisten er til de fem hverdagsretter til to personer. Weekendlækkerierne skal indkøbes ved siden af.

Mandag: Fiskepakker med ris

Når maden passer sig selv i ovnen frigør det tid til alt muligt andet. Husk dog at koge 100 g. ris imens. Når fisk og grøntsager steges sammen i ovnen blander safterne sig og giver en rigtig lækker sauce uden at tilføre en masse ekstra. Jeg har skrevet rødspætte på huskesedlen, men erstat gerne med en anden fisk.

Arbejdstid:
15 min (og 25 min i ovnen)

Alternativer:
Du kan variere grøntsagerne efter familiens smag.
Prøv også at erstatte fisken med f.eks. tigerrejer eller laks.

Tip:
Skær den sidste halve citron i skiver og læg dem i en kande isvand. Server vandet til maden. 

Husk:
At koge 150 g. kartofler til i morgen. Gem dem i køleskabet.





 Et fint alternativ til fiskefrikadellerne. Den røgede makrel er fuld af sunde fedtsyrer, og den smager rigtig lækkert. Den bagte kartoffelsalat er virkelig lækkert tilbehør. Jeg har skrevet tørrede krydderurter på indkøbssedlen, men brug gerne friske, hvis du har det. Aspargessalaten er nem at lave og smager dejligt.

Arbejdstid:
45 min

Tip:
Du kan hakke resten af korianderen groft og gemme den i fryseren til en anden gang. 
































Onsdag: Lakselasagne

De fleste er vilde med lasagne, og her får en version med laks og spinat. Kombinationen af de to smager fantastisk, og det her bliver nemt en ny livret i familien.

Arbejdstid:
20 min (og 30 min i ovnen)

Tip:
Frys resten af den revne ost ned. Du kan let tage den mængde du skal bruge op næste gang. 






Torsdag: Fiskeburger med Salat.

Fisk kan sagtens bruge i stedet for oksekødet i en burger, og det er nok en af de nemmeste måder at få børn og kræsne mænd til at spise fisk. Her får du en smagsrig fiskebøf med basilikumdressing.

Lav en salat af 1/4 salathoved, 3 forårsløg, ½ squash, 2 tomater, 1 avocado og 2 blommer. Rør 1 dl. creme fraiche med 1/4 potte hakket basilikum, ½ potte purløg og ½ potte persille og krydr med salt og peber.

Arbejdstid:
20 min

Tip:
Frys resten af den revne ost ned. Du kan let tage den mængde du skal bruge op næste gang. 




Slut ugen af med en let og sommerlig salat. Krebsehaler og avocado smager fantastisk sammen, og artiskokhjerterne giver en fornemmelse af luksus. Lækker weekendforkælelse. Erstat romainesalat med halvdelen af det salathoved du har købt.

Arbejdstid:
15 min

Tip:
Frys resten af artiskokhjerterne ned til en anden gang, eller bag en pizza med artiskokhjerter og parmaskinke i weekenden. 




Ugens Kage eller Brød: Hveder

Fredag er store bededag, og torsdag spiser danskerne traditionelt hveder. Bag gerne hvederne onsdag, skær dem over og rist dem torsdag. Spis dem med masser af smør.













Weekendmad:

Stegt Kylling med Persillefyld - Køb en hel fersk kylling og lav den lækreste kyllingesteg med masser af persille.












Limoncello Tiramisu - Tiramisu smager dejligt og er virkelig nemt at lave, men ikke alle bryder sig om den noget skarpe kaffesmag. I denne version er kaffen erstattet af saftig citron. Desserten er en af mine favoritter.











Indkøbsliste:

Indkøbslisten indeholder ikke disse basisvarer: Salt, peber, karry, paprika, sukker, olie, æbleeddike

Kød:
125 g. røget makrel
550 g. rødspætte
200 g. laks uden skind
1 bæger krebsehaler (140 g. drænet vægt)

Mejeri:
1 æg
2½ dl. mælk
1 pose revet ost
1½ dl. creme fraiche
25 g. parmesanost (køb et helt stykke til at rive, det kan holde sig længe)

Frost:
250 g. frosset hel spinat
2 stykker groft brød, f.eks. Vores Frokoststykker fra Føtex/Bilka

Frugt og grønt:
450 g. små kartofler
1 bdt. forårsløg
1 fennikel
1 squash
150 g. sukkerærter
6 tomater
1 løg
1 rødløg
1 salathoved
2 avocado
500 g. asparges
1 lille stykke ingefær

1 potte basilikum
1 potte persille
1 potte purløg
1 bdt. koriander

1 citron
2 blommer

Kolonial:
100 g. ris
100 g. lasagneplader, gerne fuldkorn
1 glas kapers
4 små eller 2 store burgerboller, gerne fuldkorn
1 ds. artiskokhjerter
Croutoner til salat

Basisvarer:
Mel
Maizena
Rasp
Tørret timian
Tørret oregano
Muskat
Sennep
Citronsaft

Ingen kommentarer:

Send en kommentar